Welke plinten kiezen?

Een schitterende nieuwe vloer is natuurlijk niet compleet zonder een bijpassende afwerking. Voor de afwerking van jouw vloer heb je vandaag de dag de keuze uit twee opties, namelijk: kitten of plinten. Het kitten van de randen wordt sinds enkele jaren toegepast, maar is nog niet zo populair als plinten. Dit is niet zo gek aangezien plinten tegenwoordig in tientallen verschillende varianten en kleuren verkrijgbaar zijn. Hierdoor is er altijd wel geschikt exemplaar te vinden die perfect aansluit bij jouw vloer. Maar welke plint moet je nou kiezen? Dit is een vraag die veel mensen hebben wanneer zij een nieuwe vloer kopen. Om te voorkomen dat je last van keuzestress krijgt, vertellen wij je in deze blog graag alles dat je moet weten over de welbekende plinten. 

1. Staande muurplint

Plinten zijn van oorsprong bedacht om de overgang tussen de vloer en een muur sierlijk af te werken. Er blijft na het leggen namelijk altijd aan de buitenste zijden van de vloer een ruige zaagrand over. Dit oogt niet mooi, waardoor we deze zaagrand het liefst verbergen onder plinten. Een steeds populairdere plint is de staande muurplint. Deze plint is vandaag de dag verkrijgbaar in tientallen verschillende kleuren en plak je eenvoudig tegen de muur aan. Hiermee krijg je niet alleen een strakke afwerking, maar bescherm je ook de muur tegen vuil en water tijdens het schoonmaken. Bovendien is het mogelijk om achter de staande muurplint kabels weg te werken, zodat deze niet zichtbaar op jouw lamelparket liggen. 

2. Liggende vloerplint

Al jaren is het Douwes Dekker laminaat ontzettend populair in huishoudens. Dit is niet zo vreemd aangezien laminaat gemakkelijk te leggen is in ruimtes die minder intensief worden gebruikt. Hierbij kan je denken aan ruimtes, zoals: slaapkamer, keuken en de badkamer. Hierdoor is de afwerking van de vloer een stuk minder belangrijk dan die van de woonkamer. Deze redenen zorgen ervoor dat de liggende vloerplint razend populair is. Dit komt vooral doordat de combinatie van een laminaatvloer en de bijbehorende plakplinten gemakkelijk zelf te leggen is. Hierdoor is een afwerking met een liggende vloerplint vaak al voldoende. Desondanks geeft een staande muurplint jouw woning net iets meer klasse. 

3. De kleur kiezen

Heb je een keuze kunnen maken uit het soort plint dat jij wil voor jouw nieuwe vloer? Dan is het als laatste noodzakelijk om na te denken over de kleur. Het is immers mogelijk om de plinten in dezelfde kleur als je muur te nemen of in de kleur van jouw vloer. Wanneer je ervoor kiest om de plinten in dezelfde kleur als jouw muur te nemen, dan maak je een bepaalde ruimte groter ogen. Het hierbij belangrijk om te onthouden dat de liggende vloerplint altijd een verlenging is van je vloer. Bij een staande muurplint is dit niet het geval. Voor welke plinten ren jij naar de winkel?