Tips tegen boktor

Als het gaat om boktorren kun je verschillende dingen doen. Je wilt natuurlijk geen boktor in huis, dus je doet er goed aan het hout hiertegen te beschermen. Met onderstaande tips houd je boktorren buiten de deur, waar ze horen.

Bescherm je hout

Zorg ervoor dat je je hout goed beschermt. Voorzie het van een laagje verf, beits, lak of was. Boktorren houden namelijk niet zo van behandeld hout. Behalve dat behandeld hout mooi staat in je interieur, bescherm je het zo dus ook tegen een boktor. Er bestaat alsnog een kleine kans dat de boktor het hout toch opzoekt, maar je verkleint deze kans er aanzienlijk mee.

Check het hout op gaatjes

Zie je gaatjes in het hout zitten? Dan twijfel je misschien of deze er al in zaten, of dat dit het werk is geweest van een boktor. Om te kijken hoe dat precies zit kun je een stuk donker papier onder het hout plaatsen. Na een aantal dagen ga je vervolgens nog eens kijken. Zie je boormeel op het papier liggen? Dan zal er inderdaad sprake zijn van één of meerdere boktorren in je huis.

Luister of je een boktor hoort

Wist je dat boktorren geluid maken als ze in hout aan het knagen zijn? Door goed te luisteren ontdek je dus of er boktorren in je huis aanwezig zijn. Vaak zijn boktorren actief als het boven de 24 graden is. Luister op een zomeravond dus eens goed naar wat er allemaal te horen is in je huis en spoor op die manier boktorren op.

Bestrijd de boktorren

Heb je boktorren ontdekt? Dan kun je altijd nog de hulp van een bestrijdingsdienst inschakelen. Boktor bestrijden is vaak de enige optie als deze eenmaal in je huis te vinden zijn. Heb je er eentje gevonden, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af.