Spouwmuur isoleren: wat zijn hier de kosten van?

Je spouwmuur isoleren is een verstandig idee, zeker als je enorm wilt besparen op de energierekening, als je duurzaam en energiezuinig wilt leven en als je het wooncomfort thuis wilt verhogen. Een spouwmuur isoleren is echter niet altijd goedkoop aangezien de kosten van verschillende zaken afhangen. Wil je meer te weten komen over de kosten die komen kijken bij spouwmuurisolatie, ga dan door met het lezen van de tekst hieronder.

Wat houdt een spouwmuur isoleren in?

Een spouwmuur isoleren is niets meer dan het isoleren van de ruimte die tussen de binnenmuur en de buitenmuur zit waardoor de warmte in de ruimte langer binnenshuis blijft. Aangezien er minder sprake is van onnodig warmteverlies ga je minimaal 25% op de kosten van energie besparen. Ga je je spouwmuur isoleren, dan zal naast de energierekening die omlaag gaat ook het wooncomfort stijgen en daarnaast ben je van een snelle terugverdientijd verzekerd.

De prijsopbouw

Bij een spouwmuur isoleren wil je natuurlijk weten wat je hiervoor moet gaan betalen. Dit maakt het cruciaal om van tevoren na te gaan op welke manier de prijs van spouwmuurisolatie opgebouwd is. Je kunt uitgaan van 75% aan materiaalkosten en 25% van de prijs die bestemd is voor de arbeidskosten.

De kosten

Wat je moet gaan betalen voor een spouwmuur isoleren hangt af van meerdere zaken, waaronder vooral de oppervlakte die je wilt laten isoleren. Daarnaast hanteert elke specialist een eigen tarief, welke onderling flink variëren. Je kunt bij spouwmuurisolatie uitgaan van gemiddeld € 15 tot € 30 per vierkante meter. Woon je in een kleiner huis, dan komen de totale kosten uit op gemiddeld € 1.600 tot € 3.250 terwijl je bij een middelgroot tot groot huis ongeveer € 2.100 tot € 4.200 kwijt bent.

Zaken die de kosten bepalen

We kunnen een aantal zaken onderscheiden die verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de kosten die komen kijken bij je spouwmuur isoleren. Denk zo aan zaken zoals de dikte van de spouw, maar ook de staat van de spouw, de oppervlakte die geïsoleerd moet worden, de isolatiematerialen en de bereikbaarheid. Ook de arbeidskosten voor het isolatiewerk en de btw die je verschuldigd bent kan je hiertoe berekenen.

Een subsidie aanvragen

Bij de meeste gemeentes maak je kans op een subsidie voor spouwmuur isoleren als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De Nederlandse overheid stimuleert het verduurzamen van je woning of bedrijfspand waardoor je kunt genieten van een subsidie die je een besparing van maar liefst 20% kan opleveren op de kosten. Daar komt nog bij dat je van het verlaagd btw tarief kunt profiteren, waarbij je geen 21% btw betaalt over de arbeidskosten maar slechts 9%. Over de kosten van het materiaal betaal je echter normaal 21% btw. De kosten van spouwmuurisolatie heb je binnen een mum van tijd terugverdiend. Je kunt namelijk uitgaan van een gemiddelde terugverdientijd die tussen 2 en 7 jaar ligt. De terugverdientijd wordt bepaald door het energieverbruik, de soort woning, het isolatiemateriaal en de energiebron.