Sedumdaken: Dé nieuwe trend van 2021?

In de steden worden sedumdaken steeds gangbaarder. Tegenwoordig worden deze groene daken zelfs ‘de longen van de stad’ genoemd. Ondanks dat dit misschien ietwat voorbarig is, aangezien er nog lang niet genoeg zijn om de uitstoot te neutraliseren, zegt dit veel over de stijgende populariteit van sedumdaken. Maar, dragen deze groene daken echt zoveel bij aan de leefomgeving in de stad?

Sedumdaken hebben esthetische waarde

Ten eerste zijn sedumdaken natuurlijk een lust voor het oog. De grijsheid van de stad wordt afgewisseld door de kleurige bloei van de sedum bloemetjes en het heldergroene blad na een frisse regenbui. Over het algemeen draagt dit bij aan de waarde van een buurt, en voelt men zich vrolijker als de leefomgeving er vrolijker en gezelliger uitziet.

Een schonere lucht

Maar, sedumdaken zijn meer dan alleen een leuk gezicht. Ze dragen bij aan de schone lucht in de stad. Dit komt omdat de sedum die groeit op groene daken fijnstof filtert uit de lucht. Vaak wordt dit gepresenteerd als een wondermiddel, maar dit is iets te voorbarig gesteld. Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de precieze cijfers. Daarom is er weinig zekerheid over hoeveel fijnstof precies uit de lucht wordt gehaald door sedumdaken. Wel kan gesteld worden dat hoe meer mensen een sedumdak aanschaffen, hoe schoner de lucht in de stad zal worden.  

Minder CO2 in de stad 

Het is algemeen bekend dat op plekken waar minder begroeiing is, de aarde sneller opwarmt. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan woestijngebieden en plekken met veel asfalt en beton. Sedum, net zoals andere planten, zet CO2 om in zuurstof. Dit draagt bij aan een prettiger klimaat in de stad, en gaat de opwarming van de aarde tegen. De lucht zal namelijk minder snel opwarmen, en langer koel blijven in de zomer. Natuurlijk is het een druppel op een gloeiende plaat als het gaat om het broeikaseffect tegen gaan, maar hoe meer sedumdaken hoe beter.

Sedumdaken dragen bij aan de biodiversiteit 

Ook kan sedum een belangrijke voedselbron zijn voor allerlei nuttige insecten zoals zweefvliegen, roofwantsen en honingbijen. Ze kunnen niet leven op plekken waar dit ontbreekt. Dit komt omdat de sedum plantjes nectar en stuifmeel produceren. Dit draagt bij aan de algehele biodiversiteit in Nederland en in de stad. Ook vlinders genieten volop van de sedumdaken in de stad. Dit is goed voor de stand van de vlinders, en brengt een stukje extra gezelligheid naar je buurt.

Geluidsisolatie in de stad 

In de stad wonen kan druk zijn. Dit kan vervelend zijn als je veel thuis werkt, wat steeds meer de norm is geworden de afgelopen jaren. Sedumdaken zijn goede isolatoren. Dit geldt voor zowel temperatuur als geluid. In de winter zul je minder stookkosten hebben omdat de warmte in je woonruimte constanter blijft. Hetzelfde geld voor de zomer. Sedumdaken laten minder warmte toe door je dak, waardoor de lucht in je huis koeler blijft. Ook isoleren sedumdaken geluid. Dit is handig als je naast een drukke weg woont, of als je buren veel lawaai maken tijdens het klussen.