Hoe onderhoud je een houten tafel?

tafel van hout

Hoewel een eye catcher in elk interieur; een tafel van hout vraagt misschien wel het meeste onderhoud onder de verschillende materialen waaruit vandaag de dag tafels worden gefabriceerd. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn om toch een prachtige houten tafel toe te voegen aan je interieur. Daarom bij deze een handzaam lijstje met tips om je tafel jaren mooi te houden.

Allereerst, een tafel van hout is gemaakt van natuurlijk materiaal. Hoewel dit in zekere mate een voordeel is omdat de natuurlijke eigenschappen van hout een voordeel hebben in de levensduur van het meubel. Daarentegen kan hout daarom juist niet goed tegen al te chemische en bijtende schoonmaakproducten.

Daarnaast is hout gevoelig voor hitte en vocht, gebruik daarom onderzetters en wanneer er toch onverhoopt geknoeid wordt, leg er dan een droge doek op nadat je het ergste vuil hebt afgenomen. De droge doek zorgt namelijk voor vochtonttrekking.

tafel van hout

De plaats waar je houten meubel staat is ook van belang. Sommige houten tafels verkleuren met de tijd door zonlicht. Komt je tafel in de volle zon te staan? Kijk dan goed bij het uitkiezen van de tafel naar het soort afwerking wat je kiest. Ook houdt een tafel van hout van een temperatuur tussen de 15 en 21 graden. Veel warmer of kouder, of grote temperatuursverschillen, zijn niet bevorderlijk voor het hout.

Als laatste, een geoliede houten tafel kun je niet beitsen. Dus let bij het uitzoeken van je tafel op de kleur zodat je niet aan de slag hoeft met beits om de kleur naar je zin te maken. Door het vettige van de olie hecht de beits namelijk niet goed.

Al met al zijn het kleine dingen waar je rekening mee moet houden bij een houten tafel. Hopelijk geeft bovenstaande genoeg handvatten om nog jaren te genieten van je tafel zonder dat deze lelijk wordt!