De nadelen van aluminium kozijnen

Heb jij recent een huis gekocht waarvan de kozijnen vervangen moeten worden? Dan is het verstandig om je allereerst te oriënteren naar de verschillende mogelijkheden. Je hebt immers vandaag de dag de keuze uit houten, kunststof en aluminium kozijnen. Al deze kozijnen hebben ieders een andere uitstraling en brengen diverse voordelen met zich mee. Zo zijn houten kozijnen al jaren geliefd dankzij hun luxe uitstraling, terwijl de andere twee varianten razend populair zijn vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Toch lees je maar zelden over de nadelen van de verschillende soorten kozijnen. Dit is niet zo gek aangezien de nadelen niet opwegen tegen de vele voordelen. Ondanks dit willen wij het toch graag met je hebben over de nadelen van aluminium kozijnen. Lees snel verder en kom erachter of deze kozijnen geschikt zijn voor jouw huis!

1. Relatief duur

Wanneer je wel eens hebt gekeken naar de kosten van kozijnen, dan heb je vast wel eens gezien dat aluminium kozijnen ontzettend duur zijn. Zeker wanneer je deze kozijnen vergelijkt met de houten- en kunststof variant. Dit komt vooral doordat aluminium een hogere grondstofprijs met zich meebrengt. Deze grondstof is zo’n 15% tot 25% duurder dan vergelijkbare metalen. Om de kosten enigszins te drukken, kan het lonen om verschillende aanbieders van aluminium kozijnen onderling te vergelijken. Het is belangrijk om te weten dat de uiteindelijke kosten hiermee niet goedkoper uitvallen dan houten- of kunststof kozijnen, maar je wel enkele honderden euro’s bespaart. 

2 Minder isolatievermogen

Het grootste nadeel van aluminium is dat het een uitstekende geleider is. Dit betekent dat zowel de warmte als kou van buiten naar binnen kan trekken via het kozijn. Tegenwoordig is dit echter niet meer mogelijk doordat alle aluminium kozijnen inmiddels zijn voorzien van een speciale kern gemaakt van isolatiemateriaal. Hierdoor is het isolatievermogen van deze kozijnen enorm gestegen, maar zijn ze nog niet zo goed als kunststof kozijnen

3 Aluminium kan aantasten

Voordat je kiest voor aluminium kozijnen is het belangrijk om te weten dat dit materiaal niet in aanmerking mag komen met metalen zoals koper, lood en staal. De voornaamste reden hiervoor is dat deze metalen een reactie in werking brengen, waardoor het aluminium aangetast wordt. Hierbij kan je denken aan het roesten dat de levensduur verminderd. Om te voorkomen dat jouw aluminium kozijnen gaan verkleuren mag het tevens niet in contact komen met hout, cement en kalk. Hiermee is aluminium dus een stuk kwetsbaarder dan de andere kozijn soorten. 

4 Niet overschilderbaar

Als laatste nadeel willen wij je graag op de hoogte brengen van het feit dat aluminium kozijnen niet overschilderbaar zijn. Dit is ontzettend vervelend wanneer je regelmatig van kleur van jouw kozijnen wisselt. De levensduur van deze kozijnen bedraagt 50 jaar, waardoor het belangrijk is om voor de aanschaf goed na te denken over de gewenste kleur. Kies je voor een opvallende rode kleur? Dan is de kans groot dat je deze kleur in de toekomst niet mooi meer vindt. Niet voor niets wordt er altijd geadviseerd om een neutrale kleur als wit, crème of zwart te nemen. Nu je weet wat de nadelen zijn van aluminium kozijnen is het tijd om verder te gaan met jouw zoektocht. Voor welk type kozijn ga jij?