Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Wonen in een energieneutrale flat in Paddepoel, Groningen. Bewoners doen verslag.

Gepost op dinsdag, 2 mei, 2017 Geen reacties

GRONINGEN – Niet alleen in Utrecht, maar ook in Groningen is het nul-op-de-meter maken van flats geïntroduceerd. Waar aan de Camera Obscuradreef de renovatie nog in volle gang is, is het project in het noorden van het land al eind vorig jaar afgerond. Daar zijn flats van drie hoog energieneutraal gemaakt. Hoe zijn de ervaringen? Bewoners doen verslag. Deel 1.

Zo op het oog lijken de huizen in de wijk Paddepoel nieuwbouwwoningen. Bijna smetteloos is de voorgevel en ook eenmaal binnen ruikt het nog als nieuw. Maar de 48 flats aan de Voermanstraat en Pleiadenlaan zijn toch echt al tientallen jaren oud. De renovatie was echter een grondige. Het gebouw is flink ‘ingepakt’, zoals dat heet, en is voorzien van een nieuwe voor- en achtergevel. Driedubbel glas is in de plaats gekomen van enkel glas. Daarnaast zijn zonnepanelen op het dak geplaatst en is het gas vervangen door een zogeheten warmteterugwininstallatie en warmtepomp.

Voor Martin en Sandra Zwier zijn de gevolgen goed merkbaar. ,,We hebben geen last meer van het geluid van buiten, van de gillende kinderen in de speeltuin bijvoorbeeld. Voorheen kon je alle gesprekken buiten of in de portiek letterlijk volgen. Nu hoor je niets meer. Jarenlang hebben we gevraagd om dubbel glas en na vijftien jaar is het eindelijk gelukt. Het lijkt niet meer op die ouwe meuk, maar voelt als een nieuw huisje.”

Duidelijk is ook het verschil in comfort. ,,Sinds we hier in 1996 zijn komen wonen zaten we altijd op de tocht. En helemaal als er oostenwind stond, was het flink koud.” Nu staat de temperatuur continu op 20 graden, en voelt het deze winter heel aangenaam. Zelfs voor Martin, die door een zenuwaandoening gevoelig is voor lage temperaturen. Bijkomend voordeel is ook dat de droge lucht, waar het stel last van had, voorgoed verleden tijd is.

Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. Afgelopen zomer namelijk ondervond het stel ook nadelen van de duurzame noviteiten. ,,Het was hier smoorheet, zo’n 35 graden. De warmte kan er niet uit, dat is het probleem van het gesloten circuit. ’s Avonds zetten we wel een raam open, maar dat was niet voldoende. Je haalt geen koude lucht naar binnen. Daar moet nog een oplossing voor komen. Maar goed, dit staat natuurlijk nog in de kinderschoenen”, beseft Martin.

Daarnaast balen Martin en Sandra ervan dat hun balkon verdwenen is. Met de komst van de nieuwe achtergevel moest hun fijne buitenplekje met openslaande ramen eraan geloven. Wat er nu overblijft is een zogeheten binnenbalkon. Maar dat is qua beleving toch heel wat anders, vinden de bewoners.

Dat geldt ook voor koken op inductie in plaats van aardgas, waar ze zo aan gewend waren. Sandra mist het vuurtje. ,,Ik houd van vlammetjes, dat is zo gezellig. Bij inductie is de charme eraf, het is een ander sfeertje.” Ergens snapt ze de keuze ook wel. En dan doelt ze niet eens op het duurzaamheidsaspect, maar wel op de veiligheid. ,,Er zijn zoveel mensen die dreigen om de woning met gas op te blazen…Dat moet je niet hebben.”

 

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans