Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Techniek achter de flat

Gepost op dinsdag, 20 september, 2016 Geen reacties

Welke techniek zit er in de Flat met Toekomst en hoe moeten de toekomstige bewoners daar mee omgaan? Bouwfysicus John Bouwman weet er alles van en legt het uit. Dit is deel 1 van het interview, over de werking van de luchtwaterwarmtepomp. Volgende maand deel 2.

UTRECHT – De Flat met Toekomst is dankzij de nieuwste technologie, zoals een luchtwaterwarmtepomp, in theorie nul-op-de-meter. Of dat ook in praktijk zo is hangt van de bewoners af, voor wie ook veel gaat veranderen. ,,Zij moeten helemaal opnieuw leren omgaan met hun woning”, realiseert John Bouwman zich.

Hij is bouwfysicus bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. Binnen het consortium NUP (Nieuw Utrechts Peil) dat de renovatieklus uitvoert, is Nieman verantwoordelijk voor het hele technische ontwerp van de flats 2.0. Een heel pakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat straks net zoveel energie wordt opgewekt als er wordt verbruikt. Uitgaande van allerlei gemiddeldes, bijvoorbeeld over het aantal mensen dat in de flat woont, hun verbruik, maar ook van de opwekking van bijvoorbeeld zonnepanelen, is de flat in theorie al energieneutraal.

Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor een luchtwaterwarmtepomp. ,,Het komt erop neer dat we warmte uit de buitenlucht halen om de woning te verwarmen.” Door een unit op het dak wordt de warmte opgewekt . ,,De warmtepomp is simpel gezegd een omgekeerde koelkast.” Volgens Bouwman heeft de compacte installatie een hoog rendement, mede door de lage temperatuurverwarming Ook het gebalanceerde ventilatiesysteem met warmteterugwinning draagt bij aan de energiezuinigheid van de woning.

Maar hij realiseert zich dat de Flat met Toekomst voor bewoners wel even wennen is. En dat bewoners straks bepalen of de flat daadwerkelijk energieneutraal is. ,,We zijn zooo gewend aan gas en dat keteltje. Je draait de kraan open en er komt warm water uit. Als je wil de hele dag lang. Maar dat kan met de waterpomp niet. Je maakt een vat water dat genoeg moet zijn om een dag mee door te komen.” En anders? ,,Anders heb veel extra energie nodig om het water te verwarmen of je hebt koud water…”

Het koken wordt ook anders. Voorbij is de tijd van gas. Koken gebeurt straks elektrisch, op inductie. ,,Als je uit vergelijkbare woningen komt met gas, gaat deze woning zich heel anders gedragen. Eigenlijk moeten bewoners opnieuw leren omgaan met hun woning.” Een heikel punt noemt hij het omgaan met de verwarming. ,,We zijn gewend om ’s nachts de thermostaat lager te zetten. Dat moet je niet doen. Het systeem werkt heel anders dan wanneer er water van 80 graden in je ketel stroomt.” Belangrijk verschil is dat het simpelweg veel langer duurt voor je huis warmer of kouder is. ,,Daarom zeggen we ook: stel de warmtepomp na een tijd in op een voor jou behaaglijke temperatuur.” Lachend: ,,Doe er daarna tape overheen en blijf er vanaf.”

Tags: ,

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans