Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Robin Berg over de bittere noodzaak van duurzame energie

Gepost op woensdag, 16 november, 2016 Geen reacties

Over duurzaamheid hoef je Robin Berg niets te vertellen. Hij is expert op dat gebied en won een prijs met zijn zelfbedachte ‘slimme energiesysteem’. Deze maand nog nam hij de Paul Nouwen Award 2016 in ontvangst. Een prijs voor innovatieve ideeën op mobiliteitsgebied in Nederland en Europa.
Vorige maand, in deel 1 van het interview, vertelde hij over al z’n activiteiten in Utrecht. Vandaag in deel 2 denkt hij hardop na over de toekomst.

Vanwege de klimaatverandering moet er snel en vooral rigoureus wat veranderen. In Utrecht is het nog niet zo slecht gesteld als het om duurzaamheid (en het streven daarnaar) gaat. Sterker: zijn ideeën worden omarmd door netbeheerder, gemeente, provincie en andere partijen. ,,Landelijk is Utrecht een van de voorlopers, als je kijkt naar de milieuzone, eisen die aan transport in de stad worden gesteld en het stimuleren van elektrisch vervoer.” Nee, vooral bij het Rijk moet de knop om. Hoewel er al stappen worden gezet en regels zijn geschrapt, gaat het naar Bergs idee veel te traag. ,,We lopen ten opzichte van de rest van de wereld achter als het gaat om de ontwikkeling van duurzame energie. Dit jaar is 8 miljard subsidie vrijgemaakt voor duurzame energieproductie, maar nòg halen we de doelstellingen niet.”

Zijn inschatting is dat de beleidsbepalers, die nu nog moeilijk doen, straks wel overstag móeten gaan. Simpelweg omdat de steenkolencentrales dicht gaan. ,,Shell zegt nu nog wel dat er in 2050 nog steeds fossiele brandstof gebruiken, maar dat is niet zo.” Hij wijst op de giga-batterijenfabriek die Tesla in de Verenigde Staten aan het bouwen is. ,,Die gaat jaarlijks 50 gigawattuur (GWh) opslag leveren vanaf 2018 en 150 GWh vanaf 2020. Daarmee wordt de wereldwijde batterijenproductie in een klap verdrievoudigd.” Het is volgens Berg geenszins een megalomaan plan, maar bittere noodzaak. ,,Het is een voorwaarde voor de mensheid om te overleven. Te o-ver-le-ven”, herhaalt hij met nadruk. Berg is daarover niet verbaasd: ,,Bedenk dat je met de batterij voor zo’n elektrische auto straks twee weken je huis van energie kunt voorzien.”

Het land zal in allerlei opzichten drastisch veranderen. ,,Binnen nu en een jaar of vijf liggen overal in Nederland zonnepanelen: op scholen, huizen, bedrijven. Dat is onontkoombaar.” Verder denkt hij dat het aantal auto’s op de weg drastisch zal teruglopen. Kijk naar de grote steden: die zitten al knettervol met auto’s. Het concept van auto’s delen zal een enorme vlucht nemen. Dat biedt een prettiger rij-ervaring en zorgt voor een betere prijs.”

De pionier weet waarover hij spreekt. Hij was het die de eerste zonnepanelen in de provincie op school legde, die een prijs won voor de slimme laadpalen en die nu aandacht krijgt van andere grote steden. Wakker geschud door de mogelijkheden in Utrecht hebben onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag hem benaderd om een soortgelijk lokaal energiesysteem te ontwikkelen. ,,Dit is een van de hoekstenen van de nieuwe energievoorziening.”

 

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans