Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Paulus Jansen en Lot van Hooijdonk over Flat met Toekomst

Gepost op woensdag, 7 december, 2016 Geen reacties

Utrecht heeft grote ambities als het gaat om het milieu en duurzaamheid. Hoe past het project Flat met Toekomst daarin? Bestuurders van de stad laten er hun licht over schijnen. In deel 1 sprak wethouder Paulus Jansen (wonen) over de verantwoordelijkheid van Mitros en NUP (http://tinyurl.com/jbpcpbw). Vandaag deel 2: Welke invloed kan het project hebben op de vele soortgelijke flats in de stad?

Wethouder Lot Van Hooijdonk vindt de repeteerbaarheid de grootste uitdaging van het project. ,,Er zijn wel 6.000 van deze rechtoe-rechtaan flats. Als dit succesvol uitpakt en je kent de truc, dan mogen we hopen dat we massa kunnen maken.” De bestuurder noemt het een vorm van stadsvernieuwing. ,,Je vangt meerdere vliegen in een klap. Het zorgt ook voor een verbetering voor de bewoners en de omgeving.”

Welk resultaat het project oplevert is nog ongewis, realiseren ook Van Hooijdonk en Jansen zich. Ze hebben hoop, maar zien tegelijkertijd obstakels. Positief noemt Jansen het dat wordt samengewerkt met andere corporaties Bo-Ex en Portaal. ,,Het is veel slimmer om het wiel niet in je eentje uitvinden, maar met z’n allen. Daarmee voorkom je dat dezelfde fout meerdere keren gemaakt wordt. En de kosten zullen sneller omlaag gaan, omdat de serie beter wordt. Tenslotte bundel je ook nog eens de creativiteit van drie verschillende organisaties. Als je de koppen bij elkaar steekt, gaat het hopelijk sneller.” Met als bijkomend voordeel dat bewoners uiteindelijk lagere woonlasten hebben. ,,Dat moet hoge prioriteit hebben.”

Volgens Van Hooijdonk is tijd een factor van belang. ,,Dit vergt een revolutie in de bouwwereld. Die moet immers anders werken, anders rekenen.” Verder ziet ze dat op gebied van wet- en regelgeving en op sociaal vlak hordes moeten worden weggenomen. ,,Wat ik bijvoorbeeld spannend vind is of mensen de nieuwe techniek op een goede manier gebruiken, zodat de verwachtingen van prestaties in het huis waargemaakt worden. Technisch gezien zijn er geen belemmeringen. Overal is energie. De vraag is veel meer: kunnen we het ook oogsten en vervolgens in de gebouwen stoppen. En zo ja, hoe betalen we het?”

Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken, steekt de gemeente waar mogelijk de helpende hand toe. Bijvoorbeeld door de omgeving van opgekalefaterde flats ook een facelift te geven, zodat het leefcomfort verder verbetert. En, misschien nog wel belangrijker, door de vergunningverlening te vereenvoudigen. Jansen: ,,Stel je voor dat er een standaard aanpak is die werkt, dan kunnen we daar een standaard bouwvergunning voor afgeven die we bij elk nieuw project alleen maar hoeven af te stempelen. Zo wordt het makkelijker, goedkoper en gaat het sneller. Daar heeft iedereen plezier van.”

 

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans