Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


One Stop Shop Lab: Energie- en kostenneutrale renovatieconcepten

Gepost op donderdag, 26 januari, 2017 Geen reacties

Rogier Laterveer weet alles over nul-op-de-meter bouwen. Als projectleider van het zogeheten One Stop Shop Lab ontwikkelt hij samen met studenten aan de Hogeschool Utrecht energieneutrale en kostenneutrale renovatieconcepten. Vandaag deel 1 van het interview: waar houdt hij zich nou eigenlijk precies mee bezig?

DEEL 1

UTRECHT – Nul-op-de-meter-renovaties moeten sneller worden gerealiseerd. Betrokken partijen zorgen nu voor innovaties die een tijd nodig hebben om op de markt te komen, terwijl samenwerking als een katalysator werkt. Alleen zo kun je sneller en goedkoper energieneutraal bouwen en woningen opleveren waar je veilig en comfortabel kunt wonen.

Dat zegt Rogier Laterveer. Met recht kun je hem expert op gebied van energieneutraal wonen noemen. De docent bouwkunde aan de Hogeschool Utrecht is onderzoeker van het Lectoraat Nieuwe Energie in de Stad Utrecht. Die denktank doet praktijkgericht onderzoek naar de overgang naar een duurzame gebouwde omgeving, om op die manier onder meer woningcorporaties, energiebedrijven en bouwbedrijven handvatten te bieden. Logisch gevolg is dat het lectoraat een bijdrage levert aan het realiseren van een klimaatneutrale provincie Utrecht, hetgeen in 2040 realiteit moet zijn.

Onderdeel van het lectoraat is het zogeheten One Stop Shop Lab, waar Laterveer projectleider van is. Daarmee ontwikkelt hij in samenwerking met studenten van onder meer bouwkunde, werktuigbouwkunde en ICT energieneutrale en kostenneutrale renovatieconcepten. Prototypes, waarbij duidelijk wordt welke aanpassingen verstandig zijn, hoeveel ze kosten en hoeveel ze uiteindelijk opleveren. Zo wordt het voor huiseigenaren makkelijker om te beslissen om wel of niet duurzaam te renoveren naar nul-op-de-meter of zelfs beter.

Het One Stop Shop Lab speelt ook een rol bij het verduurzamen van de flat aan de Camera Obscuradreef. ,,We hebben de relatie tussen menselijk gedrag en techniek onderzocht.” Daartoe hebben drie studenten Business IT & Management aan de Hogeschool Utrecht sensoren geplaatst. ,,We zijn het verschil in energieverbruik in twee verschillende situaties aan het meten: eentje waarbij de ramen van het huis open stonden, en eentje waarbij ze dicht waren.” Het verschil kan significant zijn, is de voorlopige conclusie.

Zo bescheiden als de rol bij Flat met Toekomst is, zo groot is de impact en status van de One Stop Shop in Nederland. ,,Wij zijn het kenniscentrum en tevens voedingsbodem voor HBO Nederland als het om nul-op-de-meter gaat.” Het raakt de essentie van Laterveers betoog: we moeten kennis bundelen. ,,Als we over een heel specifiek thema, bijvoorbeeld over de relatie architectuur en gezondheid, niet de expertise in huis hebben, maar de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) heeft die wel, dan moeten we daar gebruik van maken.”

Zie ook:

ICT-studenten onderzoeken energieneutrale woningen

Tags: , , ,

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans