Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Lokaal energiesysteem in Lombok

Gepost op woensdag, 21 september, 2016 Geen reacties

Over duurzaamheid hoef je Robin Berg niets te vertellen. Hij is expert op dat gebied en won een prijs met zijn zelfbedachte ‘slimme energiesysteem’.
Vandaag deel 1 van het interview: wat doet hij in Utrecht en waar komt zijn drive vandaan? Volgende maand deel 2.

Door Pieter Buss
UTRECHT – Als je het over duurzaamheid in Utrecht hebt, dan heb je het over Robin Berg. De invloedrijke ondernemer is hard bezig een revolutie te ontketenen. Weg met kolen, kernenergie en aardgas, is zijn boodschap. ,,We moeten toe naar een zelfvoorzienend systeem met natuurlijke energiebronnen en grote batterijen in elektrische auto’s om energie terug te leveren aan huishoudens.”

De ‘influencer of innovator’, zoals hij tegenwoordig wordt genoemd, staat bekend om zijn project LomboXnet. Het komt erop neer dat hij bezig is om de wijk Lombok zelfvoorzienend te maken. Althans, op energiegebied dan. Daarin spelen zonnepanelen, slimme laadpalen en elektrische deelauto’s een belangrijke rol. De opgewekte energie wordt straks maar voor een klein deel gebruikt om de auto’s te laten rijden. De grote batterijen die erin zitten doen vooral dienst als doorgeefluik. Ze geven stroom terug aan het net op momenten dat de auto toch niet rijdt en als er een piek is in het verbruik. ,,Zodat je buurman theewater kan zetten bijvoorbeeld.” Altijd over energie beschikken, zelfs als er geen wind waait of de zon niet schijnt, dat is de sleutel tot succes.

De proef in Lombok is daarom uitgebreid. Eind september is gestart met de werving voor de realisatie van 150 deelauto’s op tenminste vijf locaties in Utrecht. Die worden gekoppeld aan het energiesysteem. En het aantal laadpalen, nu nog 30, wordt binnen nu en twee jaar opgeschroefd naar zo’n 300 in de regio Utrecht. En de ambitie reikt nog veel verder. Stellig: ,,Ik bouw mee aan het energiesysteem van de toekomst.”

Zijn enorme inspanningen komen voort uit grote zorgen over de klimaatveranderingen. ,,Kijk naar het weer. Een warme dag in september zegt niks, maar nu zijn het er al tien! Er is totale paniek in ons weersysteem. Sinds de eerste dag dat we op deze aarde stappen, is de temperatuur nog niet zo hard gestegen in een paar decennia tijd. Dat is verschrikkelijk eng.” Hij haalt nog een voorbeeld aan. ,,Mensen die naar de Noordpool of Zuidpool gaan schrikken zich te pletter. De gletsjer op Antarctica smelt, de permafrost (de ondergrond nabij de polen die als kenmerk heeft om nooit geheel te ontdooien, red.) ontdooit.”

 

Tags: ,

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans