Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Wat kunnen Energiesprong Nederland en Duitsland leren van Flat met Toekomst?

Gepost op donderdag, 22 juni, 2017 Geen reacties

Flat met Toekomst heeft sinds de start van het project al de nodige bezoekers mogen verwelkomen, tot demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan toe. Deze woensdag werd een Duitse delegatie van Stroomversnelling rondgeleid. Dat is een coalitie van corporaties en bouwers die onder de noemer Energiesprong toewerkt naar energieneutraal wonen.

Het naadje van de kous willen ze weten, het twaalfkoppige bezoek uit ons buurland. Als senior vastgoedontwikkelaar Jop van Buchem van Mitros en Aart Verkaik namens bouwbedrijf VIOS het nul-op-de- meter-project (NOM) pal voor de ingang uitleggen, zijn de oren gespitst. ,,Het renoveren van een klassieke auto”, noemt Verkaik de klus. Hier willen ze alles vanaf weten. Van de tekeningen van de woningen –die Verkaik rap uit de auto tovert- tot aan het beschikbare budget om de energieneutrale doelstelling te realiseren. Geen collectief verwarmingssysteem? Hoorden ze het goed? De verbazing is groot, de interesse navenant.

De belangstelling is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat men in Duitsland net is begonnen met Energiesprong, het programma om energieneutraal te renoveren. In Nederland is het innovatieprogramma zes jaar geleden al opgezet – en eind vorig jaar overigens stopgezet. Gebouwen zoals woningen, kantoren en scholen zonder energienota gebruiken, dat is het doel. Vooral voor hoogbouw is dat een enorme uitdaging, en dat geldt zeker ook voor Duitsland.

In de flat krijgt het bezoek een kijkje in een van de acht woningen die nul-op-de-meter is gemaakt. Dominik Wowra van bouwbedrijf Rubner Holzbau kijkt zijn ogen uit. ,,Hoe hebben ze dit nou voor elkaar gekregen: nul –op- de- meter met zo’n beperkt budget?” Graag hoort hij hoe de berekeningen precies zijn gemaakt. ,,Ik vraag me bijvoorbeeld af hoeveel energie er nodig is om het huis te verwarmen in vergelijking met de vroegere situatie. En zijn de zonnepanelen ook meegenomen in de berekening naar een energieneutraal appartement?” Volgens Wowra hebben ze in Duitsland een kleine achterstand op dit vlak. Duurzaam wonen is weliswaar een groot issue, een complete flat energieneutraal maken, zoals hier, is nog niet gebeurd. ,,Maar we zijn op de goede weg en stellen hoge eisen als het gaat om isolatie bijvoorbeeld.”

Till is namens energie-agentschap Dena een van de trekkers van de kar in Duitsland. Daar is Energiesprong met subsidie van de overheid in het voorjaar tot stand gekomen. Ook Till is onder de indruk van het resultaat in Utrecht Overvecht. Net zoals in ons land, is de noodzaak tot renoveren er ook in Duitsland. ,,De uitdaging is om over 30 jaar energieneutraal te wonen. We kunnen beter nu flink investeren en dan profiteren van de kennis die we opdoen om op te schalen, dan pas over 25 jaar. In het eerste geval zijn we goedkoper uit.” Wat hij specifiek kan leren van wat hier in Overvecht is neergezet, vindt Till moeilijk te zeggen. Dat komt mede omdat de situatie verschillend is. In Duitsland wordt bijvoorbeeld op een andere manier gebouwd. Anders is ook de mate waarin onze oosterburen worden gecompenseerd als ze energie opwekken met PV-panelen – een beloning voor het terugleveren dus. ,,In Nederland betaal je voor je energie in dat geval een veel lager bedrag dan in Duitsland. Daar moeten we een oplossing voor zien te vinden.”

Met foto’s Ilse Hof

Door Pieter Buss

Tags: , ,

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans