Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Klaar voor de start

Gepost op woensdag, 21 september, 2016 Geen reacties

Nieuw Utrechts Peil gaat de immense renovatieklus aan de Camera Obscuradreef uitvoeren. De partijen van dit consortium kunnen niet wachten om te beginnen. Maar waarom zijn ze eigenlijk ingestapt? Daarover vertellen de hoofdrolspelers vandaag in deel 1 van het interview. Volgende week deel 2.

Door Pieter Buss

UTRECHT – Overvecht de glans van de jaren ’60 teruggeven, maar dan met een hoog wooncomfort. Dat is het plan van Nieuw Utrechts Peil, het consortium dat het energieneutrale renovatieproject gaat uitvoeren. De klus is een investering in de toekomst, zeggen de samenwerkende partijen. ,,Grote winst is niet het geld, maar de kennis die wordt opgedaan.”

Lars Zwart is als architect werkzaam bij op ten noort blijdenstein architecten en Aart Verkaik staat aan het roer van VIOS Bouwgroep. Samen met Nieman Raadgevende Ingenieurs vormen ze Nieuw Utrechts Peil, oftewel NUP. Onder de noemer Keep it simple gaat het samenwerkingsverband in oktober aan de slag met de eerste acht woningen. Daar ging een lange periode van praten, plannen smeden, tekenen en vooral veel becijferen aan vooraf.

Eind 2014 reageerden de bedrijven op de vraag voor de nul-op-de-meterklus die Mitros had neergelegd. Waarom? Die vraag is voor Zwart niet moeilijk te beantwoorden. ,,Ons bureau heeft al veel ervaring met zeer energiezuinige woningbouw voor de sociale huur.” Daarbij ging het bijvoorbeeld om een kleinschalig project in Zwolle. Bewoners waren tevreden, zegt hij. Verschil was wel dat het hier nieuwbouw betrof en geen renovatie. Daarnaast ging het om laagbouw en nu om vijf etages. ,,De uitdaging is dus nu of het ook met gestapelde bouw lukt.”

Hoewel energie-onzuinig zijn de flats kwalitatief gezien zo gek nog niet. ,,Het is een degelijk, goed gemaakt product. Toch hadden we met z’n allen een beetje het idee: daar moeten we vanaf. Maar de crisis heeft ons daar anders over doen denken. Het is mooi om die flats te renoveren in plaats van tot nieuwbouw over te gaan.”

Helemaal als je naar de locatie kijkt, benadrukt Zwart: ,,Het zou fantastisch zijn om Overvecht, een wijk waar een deel van de gebouwen sleets is, hiermee weer te laten bloeien. Voor het beeld is het weer zoals de jaren ‘60, met houten kozijnen en betonnen kaders, maar het wooncomfort is als alles goed gaat superhoog.”

Voor de snelle cash hoeft NUP het niet te doen, want rijker worden ze niet van het tijdrovende karwei. ,,Maar zo moet je er ook niet naar kijken”, meent Verkaik. ‘De ambitie om het waar te maken’, was wat VIOS triggerde. En het belang van duurzaam bouwen motiveerde Verkaik. ,,We hebben al veel ervaring met grote ‘labelsprongen’ ”, zoals hij het noemt. Daarbij werden woningen veel energiezuiniger: het label ging soms van G naar A. ,,Dit is de ultieme stap.”

De oplossing zit, kort gezegd, in het vervangen van de gevels, betere isolatie (‘woningen moeten potdicht zijn’) de plaatsing van een warmtepomp en zonnecellen. Daarover meer in het verhaal met John Bouwman van Nieman Raadgevende Ingenieurs (Techniek achter de flat).

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans