Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Kennis delen leert je om ‘out of the box’ denken

Gepost op woensdag, 7 december, 2016 Geen reacties

Een renovatieproject waarna er door de bewoners geen gas meer gebruikt mag worden en de woning ‘All Electric’ moet zijn, met als eindelijk resultaat ‘Nul op de Meter’. Een brug te ver? Niet als het aan Aart Verkaik, algemeen directeur van de Vios Bouwgroep BV. ligt. “Voor ons is de uitvraag van Mitros een leuk en interessant project waar we graag mee aan de slag gaan.”

Verkaik vormt met Vios Bouwgroep bv samen met Op ten Noort Blijdestein Architecten en Nieman Raadgevende Ingenieurs het consortium Nieuw Utrechts Peil. Met elkaar gaat men de uitdaging aan om een oplossing te bedenken voor de vraag die Mitros met het project ‘flatmettoekomst’ heeft gesteld. Verkaik kan met zijn bedrijf gebruik maken van de jarenlange ervaring op het gebied van renovaties. “Van kleine klachten tot renovaties van complete buurten, wij hebben alles in huis en werken graag oplossingsgericht.”

Ambitie

Hij ziet dat het bedenken van nieuwe functies en toepassingen voor woningen steeds meer aan de markt zelf wordt overgelaten. Dat vindt de bouwer overigens een goede ontwikkeling. “Het is een nieuwe manier van werken waarbij de ambitie een stuk hoger ligt dan normaal. Daar zit tegelijkertijd ook de uitdaging in. Kennis durven delen, oplossingsgericht nadenken met elkaar. Dit is de ‘next’ step.” Om er met enige humor aan toe te voegen: “Je kunt het zien als een afstudeerproject van de HTS waarbij je met elkaar moet samenwerken om uiteindelijk iets gezamenlijks te presenteren. Kennis delen is goed. Het leert je ‘Out of de box’ denken wat weer leidt tot vernieuwende ideeën.”

Zienswijze

De samenwerking met Op ten Noort Blijdestein Architecten en Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft in het verleden al vaker zijn vruchten afgeworpen. “Het is prettig als je een bepaalde zienswijze deelt en weet dat je op elkaar kunt rekenen.” Dat het bij flatmetoekomst uiteindelijk gaat om een concept voor een nul op de meterwoning was voor het consortium geen enkel probleem. “We gaan toe naar een tijd waarin we ons zonder fossiele brandstoffen zullen moeten redden. Dat zie je in de technologische ontwikkelingen, maar ook in de algemene opinie. Dan moet je oplossing daar ook op gericht zijn. Aangezien er veel kennis in de markt zelf zit, proberen we daar optimaal gebruik van te maken. Dat kan binnen deze werkwijze.”

Goede zaak

De lat wordt steeds hoger gelegd. Installaties ontwikkelen zich in rap tempo en de wet- en regelgeving worden steeds strenger. Er beweegt steeds meer in de richting van duurzaamheid en dat is volgens Verkaik een goede zaak. Dat het project zich in Utrecht bevindt is voor Verkaik een leuke bijkomstigheid. De stad en zijn bedrijf zijn immers al jarenlang met elkaar verbonden. Hij is dan ook verheugd om aan flatmettoekomst een bijdrage te leveren. “We denken graag na over een goede sociale woning voor Utrecht. Een woning die klaar is voor de toekomst en aansluit bij de markt. Maar vooral ook een woning die voor zoveel mogelijk mensen geschikt is”, aldus Verkaik die er één adem aan toevoegt: “Een woning moet voor elke bewoner een echt ‘thuis’ zijn.”

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans