Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


ICT-studenten onderzoeken energieneutrale woningen

Gepost op dinsdag, 24 januari, 2017 Geen reacties

Drie ICT-studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) doen onderzoek naar energieneutrale woningen, voor hun minor Smart Devices & Apps. Het doel: gegevens over menselijk gedrag koppelen aan gegevens over energieverbruik.

De studenten, die alle drie Business, IT & Management (onderdeel van HBO-ICT) studeren, sloten zich in september aan bij Flat met toekomst. Dat is een project van woningcoöperatie Mitros en Nieuw Utrechts Peil, een consortium van Utrechtse bedrijven. Deze partijen renoveerden acht woningen in de Utrechtse wijk Overvecht.

De woningen zijn nu – als het goed is – energieneutraal en worden verhuurd. Mitros en Nieuw Utrechts peil monitoren de woningen. Zij onderzoeken of er echt meer duurzame energie wordt opgewekt dan in de woningen wordt gebruikt en ze willen weten of de huurders prettig wonen. De HU-studenten dragen bij aan dat onderzoek.

Het gedrag van de bewoners speelt een grote rol in het energieverbruik. Daarom plaatsten de HU-studenten 8 sensoren per woning, die data verzamelen over het openen van ramen en deuren. Deze gegevens worden verstuurd naar de HU.

De HU wil weten of pieken in het energieverbruik overeenkomen met het openen van ramen en deuren. Die informatie kan gebruikt worden om woningeigenaren te adviseren. ‘Misschien zetten mensen regelmatig een raam open, omdat ze behoefte hebben aan frisse lucht. Dan moet het ventilatiesysteem wellicht worden aangepast’, zegt Erik Puik, lector microsysteemtechnologie.

De studenten zijn 1 februari klaar met hun minor Smart Devices & Apps, maar de metingen gaan tot december 2017 door. ‘De gegevens worden door andere studenten verwerkt. We blijven dit soort onderzoek doen. We laten de duurzame onderzoekslijn niet los, tot alle woningen in Utrecht energiezuinig zijn’, zegt Puik.

Het thema duurzame energie raakt steeds meer ingebed in het onderwijs en onderzoek van de HU. De hogeschool draagt bij aan een gezonde en duurzame stad en heeft ‘Utrecht klimaatneutraal in 2030’ tot een van haar speerpunten gemaakt.

Bron: www.hu.nl

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans