Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Hoe energieneutraal in Groningen bevalt

Gepost op woensdag, 21 juni, 2017 Geen reacties

Niet alleen in Utrecht, maar ook in Groningen is het nul-op-de-meter maken van flats geïntroduceerd. Daar zijn flatwoningen van drie hoog energieneutraal gemaakt. Hoe zijn de ervaringen? Bewoners doen verslag. Eerder al lazen we over de ervaringen van de familie Zwier, in deel 2 het verhaal van mevrouw Stulp.

Zo op het oog lijken de huizen in de wijk Paddepoel nieuwbouwwoningen. Bijna smetteloos is de voorgevel en ook eenmaal binnen ruikt het nog als nieuw. Maar de 48 flats aan de Voermanstraat en Pleiadenlaan zijn toch echt al tientallen jaren oud. De renovatie was echter een grondige. Het gebouw is flink ‘ingepakt’, zoals dat heet, en is voorzien van een nieuwe voor- en achtergevel. Driedubbel glas is in de plaats gekomen van enkel glas. Daarnaast zijn zonnepanelen op het dak geplaatst en is het gas vervangen door een zogeheten warmteterugwininstallatie en warmtepomp.

Catharina Stulp die aan de Pleiadenlaan woont, zei meteen ‘ja’ toen woningbouwvereniging Lefier langskwam om het draagvlak te onderzoeken. Minimaal 70 procent van de bewoners moest namelijk ‘voor’ zijn om de klus daadwerkelijk in gang te zetten. Dat bleek geen obstakel. ,,Sommigen hier in de flat zagen het niet zitten, ook al omdat er al een paar jaar over het project was gesproken. We hebben uiteindelijk een paar weken in de rommel gezeten. Er werden gaten in de muur geboord waar een duif doorheen kon…” Maar de aanvankelijke overlast was het meer dan waard. En de omslag die het ‘nieuwe wonen’ vergde, viel ook reuze mee. Anderhalf jaar na de renovatie realiseert ze zich dat de opknapbeurt hard nodig was. ,,Eigenlijk moeten ze het met alle flats hier in de omgeving doen.”

Stulp begrijpt dat het resultaat zelfs oogt als nieuwbouw. ,,Het lijkt nu veel moderner, het is meer van deze tijd en heel mooi gedaan.” Geluidsoverlast ligt nu achter haar. ,,Toen ik hier kwam wonen hoorde je fietsende jeugd ’s nachts voorbij komen, het is best een drukke weg. Daar moest ik erg aan wennen. Nu hoor je ’s nachts niets meer. Geen fietsers, zelfs geen taxi’s.” Voorbij is ook de koude wind die via de achterkant van haar woning door het huis kon gieren. ,,Nu staat de kachel constant op 21 graden, heel behaaglijk. Wel moest ik eraan wennen dat het langer duurde voor je huis warm werd. Met een gaskachel is het meteen warm, terwijl het nu wel een half uur duurt voor je er iets van merkt.”

Wat er nu ook anders uitziet, is het balkon. Voorheen een mooie plek om de was op te hangen, tegenwoordig kunnen de ramen wel open, maar is de ruimte niet meer geheel open. ,,Het is een soort serre geworden. Dat vond ik deze zomer wel een vreemde ervaring. Maar het fijne is wel dat je er eerder kunt zitten, omdat het warmer is.”

Voorlopig heeft mevrouw Stulp geen enkele reden om te verhuizen. Of het zou moeten zijn dat het lichaam niet meer meewerkt en de dagelijkse gang naar de tweede verdieping in een flat zonder lift een te grote opgave wordt. ,,Maar ik zou zeker niet weggaan omdat het hier niet bevalt.”

Geef een reactie

Geef als eerste een reactie

avatar
wpDiscuz
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2017 Flat met Toekomst | website: Gerjans