Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Gezocht: proefbewoners voor eerste nul-op-de-meter-flat

Gepost op vrijdag, 2 september, 2016 Geen reacties

Onderstaand artikel werd op 3 mei 2016 gepubliceerd door Frank Straver (Energeia).

UTRECHT (Energeia) – De Utrechtse woningcorporatie Mitros selecteert bewoners die als proefkonijnen willen gaan wonen in een energieneutrale portiek van een flat in de wijk Overvecht. Deze zomer laat Mitros het eerste gedeelte van de woontoren nul-op-de-meter maken. De eerste bewoners moeten terugkoppeling geven over hun energieneutrale woonervaring.

Mitros hoopt nuttige informatie te verkrijgen van de eerste bewoners in de nul-op-de-meter-portiekflat, een gebouw uit de jaren tachtig waarvoor in 2014 renovatieplannen werden gesmeed. “Zo kunnen zij ervaren wat het betekent om in een energieneutrale woning te wonen”, aldus de woningcorporatie. “Bovendien weten wij dan waar mensen tegenaan lopen en of de woningen het resultaat opleveren waar we op hopen.”

Nieuw Utrechts Peil is de partij die voor Mitros aan de slag gaat met het nul-op-de-meter maken van de naoorlogse flat, die nu nog energie-onzuinig is met een bijbehorend laag energielabel. Dit is een consortium dat bestaat uit Vios Bouwgroep, Op ten noort blijdenstein architecten en Nieman Raadgevende Ingenieurs. Mitros: “Als de resultaten positief zijn, gaat Nieuw Utrechts Peil ook de overige vijf portieken met nog eens veertig woningen aan de Camera Obscuradreef [de betreffende flat, red.] renoveren.”

De samenwerkende partijen uit Nieuw Utrechts Peil kwamen als winnaar uit de bus binnen een tender die Mitros uitschreef voor de renovatieklus. Het consortium won met een inschrijving die de naam ‘Keep it simple’ droeg. Het concept is volgens de initiatiefnemers relatief eenvoudig. Gevels worden vervangen, een lucht/water-warmtepomp en PV-zonnecellen moeten het gebouw van schone energie gaan voorzien.

De opdracht bleek niet gemakkelijk voor bouwpartijen die oren hadden naar de opdracht, zeker omdat gebruik van een aardgasaansluiting niet toegestaan was. Het consortium dat zich inschreef onder de naam De Verduurzamers, met het grote bouwconcern Heijmans aan boord, haakte om die reden af.

Dat Mitros de renovatie van de portiekflat zonder aardgasaansluiting wil realiseren hangt samen met het feit dat de woningcorporatie gebruik wil maken van de zogenoemde Energieprestatievergoeding, die niet kan worden toegepast voor woningen met gas. De Energieprestatievergoeding (EPV) is het bedrag dat een corporatie maximaal in rekening mag brengen bij huurders voor een energienotaloze woning. De EPV is bijna ingevoerd, maar het voorstel bleef nog wel haken in de Eerste Kamer. Hierdoor ging het plan van minister Stef Blok (VVD, Wonen & Rijksdienst) om de EPV per juli in te voeren niet door. © 2016 Energeia. Alle rechten voorbehouden.

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans