Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Gemeente Utrecht over Flat met Toekomst

Gepost op woensdag, 21 september, 2016 Geen reacties

Utrecht heeft grote ambities als het gaat om het milieu en duurzaamheid. Hoe past het project Flat met Toekomst daarin? Bestuurders van de stad laten er hun licht over schijnen. Vandaag deel 1: over de verantwoordelijkheid die Mitros en NUP nemen.

Door Pieter Buss

UTRECHT – De Utrechtse wethouders Paulus Jansen (wonen) en Lot van Hooijdonk (duurzaamheid) zijn verheugd over het nul-op-de-meterproject Flat met Toekomst. Zeker omdat Mitros, dat over het oudste woningbezit in de stad beschikt, een inhaalslag moet maken. De ambitie is er, nu de grote aantallen energiezuinige huizen nog.

,,Een hoeksteen van onze ambitie.” Zo noemt Paulus Jansen het project waarbij eerst 8 en later nog eens 40 flatwoningen nul-op-de-meter worden gemaakt. Duurzaamheid is namelijk een van de drie speerpunten van de prestatieafspraken die hij met woningcorporaties, zoals Mitros, heeft gemaakt. Utrecht wil in 2030 energieneutraal zijn –twintig jaar eerder dan in Europees verband is afgesproken. Het realiseren van nul-op-de-meterwoningen past goed bij deze ambitie. Deze woningen wekken net zoveel energie op als ze verbruiken. Jansen is een groot voorstander van innovatietechnieken. Die zijn volgens hem cruciaal om behalve nieuwe woningen maar ook bestaande gebouwen op een duurzaam niveau te krijgen. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de woonlasten. ,,Ik zit dan ook met smart te wachten op deze pilot en vooral ook op de opschaling ervan.”

Het kan de gemeente niet snel genoeg gaan. Sterker nog, dat zal moeten ook, zegt Jansen. Als grootste corporatie van Utrecht moet Mitros namelijk 20.000 woningen op peil zien te brengen. ,,Per jaar gaat het dus om 1.500 woningen. Als je er dit jaar ‘maar’ 50 tot 100 doet, dan moet de accelerator er wel op komen. De uitdaging is om heel snel die stroomversnelling te bereiken.”

Een hoger tempo dus, om tot grotere aantallen te komen. ,,Ik vind een doorlooptijd van vijf jaar om van idee tot oplevering te komen, te lang. Die tijden moeten verkort, en dat telt nu in het kwadraat.”

De bestuurders zijn opgetogen dat Mitros bezig is met een inhaalslag. Dat was nodig ook, omdat ze achterliep bij alle ambities en ook bij andere woningcorporaties. Energielabel C, zuiniger zouden de woningen in 2020 niet zijn, was vorig jaar de boodschap. Met dit project toont Mitros daadkracht en laat het zien de achterstand te willen inlopen. ,,Mitros neemt een stevige verantwoordelijkheid, dat is hartstikke mooi. Maar het gaat ook om de aantallen”, blijft Jansen kritisch.

Tags: ,

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans