Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Effecten van de installatie op bewoners

Gepost op donderdag, 3 november, 2016 Geen reacties

Welke techniek zit er in de Flat met Toekomst en hoe moeten de toekomstige bewoners daar mee omgaan? Bouwfysicus John Bouwman weet er alles van. In deel 1 van het interview vertelde hij over de werking van de luchtwaterwarmtepomp en welk effecten die installatie heeft op bewoners. Vandaag in deel 2 gaat hij verder op die gevolgen en uitdagingen in.

Lastig wordt het volgens Bouwman ook voor bewoners met opgroeiende tieners. Zij gebruiken de slaapkamer vaak niet alleen om te slapen, maar ook om te spelen of huiswerk te maken. ,,Dan is de 18 graden, die normaal in een slaapkamer misschien prima zou zijn, te laag en heb je de neiging om het warmer te maken. Het aanpassen van de temperatuur duurt alleen langer en moet je misschien wennen aan een wat warmere slaapkamer. Dit is overigens niet alleen in de Flatmettoekomst een probleem, maar in heel veel moderne energiezuinige woningen.”

Nu hij het zo uitlegt concludeert Bouwman dat het nieuwe wonen ‘heel diep ingrijpt in wat mensen gewend zijn’. ,,De zoektocht is dat je niet gedwongen wordt comfort op te geven omdat dat je in een energiezuinig huis woont . Het allerbelangrijkst aan de proef is de vraag of de oplossing genoeg comfort biedt anno 2016.”

Om een eerlijk antwoord op die vraag te krijgen, is gekozen voor proefbewoners die een eerlijke afspiegeling van de maatschappij vormen. ,,Dus niet alleen maar ‘believers’ die nu al maximaal drie minuten onder de douche staan, maar ook mensen tegen wie je moet zeggen: als je twintig minuten gaat douchen heeft de rest van je gezin geen warm water meer”, illustreert de ingenieur. ,,Het gros van de bewoners zit er omdat ze nou eenmaal een (betaalbare) woning nodig heeft.”

Razend benieuwd is Bouwman dan ook wat het resultaat straks is. Gelukkig kan hij straks, als de proefbewoners er eenmaal in zitten, de vinger strak aan de pols houden. Met behulp van allerlei sensoren die in de woning zitten, wordt alles gemonitord. ,,Ik kan vanachter de computer precies zien hoeveel warm water wordt verbruikt, hoeveel energie.” Ja, dat geeft een beetje het ‘Big Brother is watching you’-gevoel, erkent de ingenieur. ,,Maar het kan niet anders. We moeten onze prestatieafspraak kunnen aantonen.”

Mochten de resultaten tegenvallen, kunnen Bouwman en co op verschillende manieren ingrijpen. ,,Het kan bijvoorbeeld zijn dat we een warmtepomp met een hoger rendement nodig hebben, of dat we zonnepanelen moeten vervangen, om meer energie op te wekken. Die worden immers elke dag beter. Het kan ook zijn dat we het experiment als mislukt moeten beschouwen.”

Maar van dat laatste scenario gaat Bouwman niet uit. De intrinsieke motivatie om te verduurzamen en –specifiek- om dit project te laten slagen zit in zijn genen en die van zijn partners. ,,Als we straks kunnen zeggen: we hebben het geflikt, nul-op-de-meter kan gewoon op een simpele manier, dat is toch geweldig?”

Tags: , ,

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans