Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Een beter comfort en een betere huurprijs Deel 1

Gepost op vrijdag, 2 september, 2016 Geen reacties

Een hele flat nul-op-de-meter maken, ga er maar aan staan. Mitros doet het, samen met consortium Nieuw Utrechts Peil. Mitros-directeur Henk Peter Kip legt het hoe en waarom uit. Vandaag deel 1: waarom juist deze flat, aan de Camera Obscuradreef zo geschikt is.

Door Pieter Buss

UTRECHT – De Utrechtse woningcorporatie Mitros en het consortium Nieuw Utrechts Peil staan voor een grote uitdaging: een verouderde flat in de Utrechtse wijk Overvecht energieneutraal maken. Doel is om de 48 portiekwoningen nul- op- de- meter te maken, zoals dat heet. Directeur Henk Peter Kip legt uit waarom. ,,Een beter comfort en een betere huurprijs.”

De flat die flink onder handen wordt genomen, staat aan de Camera Obscuradreef. De kolos is er in de jaren ’60 van de vorige eeuw neergezet. Toen zat de woningbouwproductie zo’n beetje op het hoogtepunt. Vanwege de geboortegolf die na de Tweede Wereldoorlog op gang kwam, was er een schreeuwende behoefte aan woningen.

De flat werd gebouwd volgens een fabrieksmatige methode: het zogeheten Intervam Bouwsysteem. Kip: ,,Daarmee konden we efficiënt bouwen. Maar in die tijd werd niet gekeken naar energieverbruik. Dat was geen issue. Iedereen was net aan het bijkomen van de ontdekking van Slochteren, bij wijze van spreken. De nadruk lag op aantallen. Het was stampen geblazen. En dan neem je wel eens een binnenbocht met de kwaliteit. De wind waait dwars door de puien.…”

Lang is niets aan de portiekflats gedaan, die energielabel F en G hebben. Behalve energie-onzuinig zijn ze ook sterk verouderd. En dus is een opknapbeurt broodnodig. Mitros heeft daarvoor de markt uitgedaagd om met plannen te komen. Uit dertig partijen is het consortium Nieuw Utrechts Peil (daarover meer in een volgend blog) als winnaar uit de bus gekomen.

Nul-op-de-meter is het toverwoord. Het betekent niets meer en niets minder dat evenveel energie wordt opgewekt als dat er wordt verbruikt. Nog een stapje verder dan label A dus. Dat betekent enerzijds energie opwekken en anderzijds woningen beter isoleren en energiebesparende installaties aanbrengen, zoals een warmte-koud-opslag of een warmtepomp.

Op die manier werken is niet nieuw. Bijzonder is volgens Kip wel dat nul-op-de-meter nu in flats wordt nagestreefd. ,,Als we ergens een doorbraak willen realiseren is het niet bij eengezinswoningen, maar bij flats, vanwege de grote aantallen. Dat is nog nooit gebeurd. Het is een heel mooie kans om het hier te proberen.”

Mitros voelt de maatschappelijke verantwoordelijkheid om duurzame woningen aan te bieden. Maar dat is niet alles. Kip: ,,Ons hart ligt bij het verschaffen van goedkope woningen. De langetermijntrend is dat mensen relatief steeds meer moeten betalen voor energie. Een beetje huishouden betaalt al gauw 150 euro per maand. Dan kunnen we de huren wel kunstmatig laag houden, maar als de energielasten uit de klauwen lopen hebben onze huurders ook een probleem.”

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans