Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


De STEP subsidie: makkelijker kunnen we het niet maken…

Gepost op dinsdag, 11 oktober, 2016 Geen reacties

De STEP (Stimuleringsregeling EnergiePrestatie huursector) is bedoeld om huurwoningen energiezuiniger te maken. Als je 2 of meer labelsprongen realiseert en minimaal label B haalt, kun je aanspraak maken op de subsidiepot. Nu lijkt het aanvragen van STEP-subsidie een heel gedoe, maar dat valt reuze mee en het kan zowel de huurder als de verhuurder heel wat opleveren!

Volgens de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) wordt circa 20% van de geschatte kosten om de vereiste labelsprongen te maken met de regeling vergoed. Het mooie is dat je de huurder geen extra huur hoeft te vragen én zowel de corporatie als de huurder er voordeel bij heeft. Gevoelsmatig was de STEP subsidie ‘wisselgeld’ om de jaarlijkse 1,7 miljard verhuurdersheffing erdoor te krijgen. Hoe zuur zou het zijn als de corporatiesector het niet voor elkaar zou krijgen om die pot als de wiedeweerga leeg te trekken! De regeling zou nog maar 1,5 jaar lopen, maar is in de zomer van 2016 met een jaar verlengd tot 31 december 2018. Nog een ruime 2 jaar om aanspraak te maken op circa € 300 miljoen resterende subsidiegelden (oorspronkelijk 400 miljoen beschikbaar). Werk aan de winkel dus.

Bij Mitros heeft onze bestuurder een even simpele als heldere ‘achterkant sigarendoos’ opdracht intern gegeven voor deze opgave: Mitros heeft 30.000 van de in totaal 2,4 miljoen sociale huurwoningen in de sector. Dat is 1,25%. Kortom, onze taak is het om minimaal 1,25% van de € 400 miljoen = € 5 miljoen aan STEP subsidie te ‘claimen’. Succes! Inmiddels zijn we met die opdracht voortvarend te werk gegaan en hebben we onze duurzaamheidsambitie per project opgeschroefd. Alles bij elkaar, kwamen we voor alle geplande projecten tot eind 2018 op een potentieel subsidiebedrag uit dat de € 5 miljoen ruim voorbij streeft. Sterker nog: We zouden zelfs over de € 8 miljoen gaan als alles lukt! Helaas zit er per corporatie een grens aan wat je mag aanvragen: € 7,5 miljoen. Een hoger bedrag zou iets met ‘ongeoorloofde staatssteun’ te maken hebben. Wij hebben dus subsidie ‘over’… Overhevelen van subsidie mag niet, daarom leek het minste wat ik kan doen om collega-corporaties te vertellen hoe relatief makkelijk (en voordelig) je labelstappen haalt en helemaal hoe makkelijk de aanvraagprocedure is.

Voor Mitros doe ik de subsidieaanvraag gewoon zelf, maar je kunt ook tegen relatief geringe kosten (heb ik me laten vertellen) een bureau als Atriensis inschakelen. Maar uiteraard kunnen andere bureaus dit vast ook. Op: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/stimuleringsregeling-energieprestatie-huursector-step staan alle relevante voorwaarden en info om een aanvraag te doen. Die webpagina van RVO helpt je vanzelf door de procedure heen. Het belangrijkste wat je vooraf moet doen is de oude Energie-Index laten bepalen door een goede ‘energie labelaar’ die elke woning individueel opneemt. Gewoon een keer doen is mijn ervaring.

Het maken van labelstappen gaat wellicht makkelijker dan menigeen denkt, dus ik doe wat sterk gegeneraliseerde voorbeelden aan de hand, die soms zelfs geld opleveren in plaats van geld kosten. Echt waar, het kan (als je het wilt). Van de meest eenvoudige naar een wat meer bewerkelijk voorbeeld:

 

Zo zorg je voor labelstappen

  • Enkel glas naar HR++ (‘dubbelglas’) : al snel 1 labelstap. (Bij grotere woningen met het allereerste serie dubbelglas eind jaren ’70, begin jaren ’80 zelfs al een labelstap bij dubbelglas (oud) naar dubbelglas nieuw (HR++.)
  • Spouwmuur isolatie: 1 labelstap
  • Oude VR-ketel naar de huidige nieuwe HR107 ketels met energiezuinige waterpomp (nieuwe standaard): 1 labelstap
  • Set zonnepanelen: ruim 1 labelstap, zeker met een kwaliteitsverklaring. Bij huur van zonnepanelen zoals bij Wocozon kosten de zonnepanelen geen investeringsruimte.

Voorbeeld 1: Als je bij een gewone planmatige onderhoudsbeurt het oude (enkel of oud dubbel) glas vervangt en de spouw isoleert, ga je in de regel van label D naar B. Dit zijn 2 labelstappen en betekent per 1 juli 2016 dat je op € 1.500 STEP subsidie aanspraak kan maken.

Voorbeeld 2: Als één van beide vorige opties niet van toepassing is (als je bijvoorbeeld geen spouw hebt in de woning of er zat al goed dubbelglas), maar er wel ruimte is voor zonnepanelen op het dak, kom je ook in aanmerking voor die € 1.500 subsidie. Indien je – zoals bij Wocozon – niet zelf hoeft te investeren bij het plaatsen van zonnepanelen, is de ‘andere’ labelstap dus min of meer gratis! Ook van label C naar A geldt de STEP regeling tegenwoordig, dus zelfs voor corporaties met relatief jong bezit, is er al snel STEP aan te vragen.

Het mooiste voorbeeld (vind ik) is een combinatie met het plaatsen van een zogenaamde ventilatiewarmtepomp. Dit is een warmtepomp(je), welke in plaats van de oude mechanische ventilatie unit komt. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht en geeft dat terug aan de CV aanvoerleiding. Dit bij Eneco als ‘Warmtewinner’ bekend staande product is eigenlijk vooral voor de particuliere markt en kost circa € 2.000. Je krijgt er echter € 1.000 ISDE subsidie op (je mag STEP en ISDE optellen), maakt een labelstap én de gebruiker bespaart een berg gas.

Stel, je combineert het vervangen van enkel door dubbel glas, biedt de huurder een set zonnepanelen aan en installeert gelijktijdig zo’n Eneco Warmtewinner ventilatiewarmtepomp. Dan bespaart de huurder op zowel gasverbruik als op de stroomprijs (huur zonnepanelen geeft voor de huurder 15-20% lagere stroomprijs dan de markt). Kosten: € 1.500 voor dubbel glas, € 1.000 voor de warmtepomp en € 0 voor de panelen, samen € 2.500. De STEP subsidie bij de 3 gemaakte labelstappen in dit voorbeeld bedraagt echter € 2.800.

Drie keer raden wat de volgende pilot is die Mitros wil gaan doen (met onder andere Eneco) 🙂
Soms is het dus niet altijd makkelijker te maken, maar met de STEP kan het wel degelijk leuker worden!

Walter de Vette, adviseur vastgoedstrategie Mitros

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans