Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Eén van de makers aan het woord over de uitdaging flatmettoekomst

Gepost op woensdag, 12 oktober, 2016 3 reacties

Flatmettoekomst. Dat woord, of beter die woorden klinken de afgelopen jaren vaak om mij heen. Op mijn werk en binnen mijn gezin.

De eerste keer dat ik flatmettoekomst las –in de selectie uitvraag van Mitros- was ik gefascineerd door de schijnbare tegenstrijdigheid, flats zijn toch van het verleden? Wat is een flatmettoekomst? Ook die hippe samenvoeging van de drie woorden had zijn uitwerking op mij: hier wil ik aan mee doen! Ontdekken wat de flatmettoekomst kan zijn.

De crisis heeft een grote invloed gehad op de betekenis van het woord flat: voor de crisis dachten we: daar moeten we vanaf, en tijdens de crisis beseften we opeens hoe slim dit woningtype eigenlijk voorziet in de huisvestingsbehoefte van velen. Oké, we laten ze staan, maar dan?

We kijken de laatste jaren anders naar grondstoffen: waarom slopen we wat eigenlijk nog bruikbaar is? De aarde heeft het al moeilijk genoeg. We kijken ook anders naar energie, en daar wringt natuurlijk de schoen: de meeste flats zijn slecht geïsoleerd en passen totaal niet in een wereld zonder fossiele brandstoffen. Zie hier de uitdaging.

De flatmettoekomst past perfect in die nieuwe wereld, is energie neutraal, zuinig met grondstoffen en het berekende comfort dat deze flat gaan krijgen zal de bewoners blij maken. Althans dat is de bedoeling! En Overvecht is ook nog eens de meest groene wijk van Utrecht!

Flatmettoekomst: een prachtig helder product in een verwarrende tijd. Ook architectonisch verwarrend, maar dat is niet zo gek omdat de architectuur de maatschappij altijd weerspiegeld. Hoe groot is het contrast tussen de eenvormige industriële architectuur van deze flats die in de jaren 60 zijn gebouwd met de soms dwangmatige hang naar veelvormigheid en variatie die de architectuur nu laat zien: Iedereen in hetzelfde huis in de jaren 60 tegenover iedereen in een ander huis nu!

En eerlijk gezegd was mijn eerste intuïtie om de flatmettoekomst –nu deze zo grondig wordt gerenoveerd- meer kleurrijk en persoonlijk te maken. De gemeente Utrecht heeft er echter voor gekozen om de flats in de wijken Kanaleneiland en Overvecht liefst terug te brengen naar de situatie zoals deze oorspronkelijk zijn gebouwd. Met mooie houten kozijnen en een helder ritme van betonnen kaders. Ja, bij oplevering waren deze flats echt spannende dingen! Wat een uitdaging was dat voor ons team: het gebouw moet immers supergoed worden geïsoleerd en luchtdicht gemaakt! En dat is dus , na echt een heleboel moeite, gelukt!

En hoe groot is het contrast met de meeste Nul-op-de-meter renovaties elders in ons land: vaak verdwijnt het oorspronkelijke gebouw met zijn mooie scherpe lijnen onder een theemuts van isolatie en wordt het gebouw zichtbaar dik! Onze flatmettoekomst is even slank en rank als in tijdens de bouw in 1965. Met mooie houten kozijnen, waar zelfs het praktische klepraampje niet ontbreekt! Ons team (genaamd Nieuw Utrechts Peil) werd zo enthousiast dat wij het voor deze flats zo kenmerkende kozijn met het klepraam hebben opgenomen in ons logo!

ir. Lars Zwart, architect van Flat met Toekomst (ONB architecten/Nieuw Utrechts Peil)

Geef een reactie

3 Reacties Op "Eén van de makers aan het woord over de uitdaging flatmettoekomst"

avatar
Sorteer op:   Nieuwste | Oudste | Hoogste waardering
Walter
Guest

Een NOM 4-hoog flat: Het kan als je het wilt! 🙂

Pieter
Guest
Als de flats even lelijk blijven als ze nu zijn is de toekomst leegstand en verpaupering. Om kansrijke mensen naar Overvecht te lokken heb je architectuur nodig die kwaliteit uitstraalt, niet de goedkope eenvormige uitstraling van de zestiger jaren. De gemeente, Mitros, Protaal, Bo-ex en dure architecten (die hier zelf niet willen wonen) snappen hier niets van. Na renovaties zijn Overvechtse flats vaak nog even lelijk als ze waren (KwaZeGa, Ankaradreef). Ok, de mensen die er al woonden zijn blij met hun nieuwe badkamer, keuken en dubbel glas. Maar er verandert verder niets. De wijk houdt dezelfde eenvormige bevolkingssamenstelling. Kansrijke… Lees meer »
Lars
Guest
Als architect van deze renovatie wil ik graag even reageren op deze reactie. Wat Pieter uitspreekt was in eerste instantie ook mijn gevoel: laten we deze flats -nu we deze zo ingrijpend renoveren- ook echt een ander uiterlijk geven. Ik heb daar ook een ontwerp voor gemaakt met meer kleur en variatie. In Utrecht is het echter zo dat de welstandscommisie deze ruimte niet biedt. Het uitgangspunt is dat het oorspronkelijke karakter van de flats na de renovatie weer zoveel mogelijk terug moet komen. Daarom hebben wij een tweede ontwerp gemaakt waarbij -ondanks de heftige isolatie eisen- het gebouw in… Lees meer »
wpDiscuz
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2017 Flat met Toekomst | website: Gerjans