Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Een beter comfort en een betere huurprijs. Deel 2

Gepost op dinsdag, 25 oktober, 2016 Geen reacties

Een hele flat nul-op-de-meter maken, ga er maar aan staan. Mitros doet het, samen met consortium Nieuw Utrechts Peil. Mitros-directeur Henk Peter Kip eerder uit waarom juist deze flat daarvoor zo geschikt is. Vandaag deel 2: over het leerzame proces dat doorlopen wordt.

Of het project slaagt hangt van meerdere factoren af. Uitdagingen zijn er te over. Neem het opwekken van genoeg energie. ,,Je hebt vaak een dak nodig om zonne-energie op te wekken. Bij rijtjeswoningen bijvoorbeeld heb je per huis één dak. Bij gestapelde bouw heb je veel minder dak ten opzichte van het aantal huizen. Dat creëert een probleem.” Daardoor wordt het des te belangrijker om slim na te denken over de techniek, bijvoorbeeld voor de warmte-koude-opslag. Uitdaging is ook dat de flat in z’n geheel moet worden aangepakt. ,,Dus moet je nadenken over de vraag: hoe zorg je dat er geen geluidsoverlast is? Installaties maken lawaai en de flatwoningen zijn gehorig.” Vraag is ook of de installaties in de relatief kleine woningen passen.

En dan is er ook nog het bewonersgedrag. Bij wijze van test worden deze zomer eerst acht flatwoningen gerenoveerd. Proefbewoners gaan daar vanaf november zelf ervaren hoe het is. Zij moeten Mitros en de samenwerkende partners aan cruciale informatie helpen. Kip is erg benieuwd naar hun ervaringen. ,,Werkt het systeem wel dat de bouwers hebben verzonnen? Misschien zeggen bewoners wel: wat een afgrijselijk klimaat heerst hier. Of er is een verwarmingsketel die niet gebruiksvriendelijk is. Eentje die op papier alles doet, maar niet te bedienen valt.” Het vergt, kortom, een heel andere manier van omgaan met je huis.

De bedoeling is dat bij een succesvolle test ook de overige veertig portiekwoningen worden gerenoveerd. ,,Je moet vervolgens alle seizoenen meemaken om dit goed te kunnen beoordelen. Daarna beslissen we: passen we iets aan, of schalen we iets op. Maar misschien moeten we ook concluderen na vijf keer proberen: dit wordt het niet.”

Kip gaat daar echter niet vanuit en hoopt dat andere corporaties het voorbeeld van Utrecht gaan volgen. ,,Van elkaar leren is erg belangrijk. Hoe vaker we zo’n project doen, hoe beter het wordt. Dat gaat het snelst als wij niet allemaal zelf die projecten achter elkaar doen, maar corporaties in het hele land. De vraag is: heb je de bereidheid om van elkaar te leren. Nu is er nog een sfeer van: als het niet door onszelf is uitbedacht is, kan het niet goed genoeg zijn. De kennis die wij genereren is in ieder geval vrij verkrijgbaar.”

De directeur wijst daarnaast op het belang van innovatie. ,,Als je een bepaalde richting op wil moet je eerst een aantal dingen doen die economisch gezien onrendabel zijn, zoals nul- op- de- meter maken. Het geld en de inspanningen die we hierin steken staan niet in verhouding tot wat het aan aantal woningen oplevert. Het idee is dat we straks, als we hiermee goed hebben geoefend, sneller, beter en meer woningen kunnen renoveren. Ik denk dat dit de toekomst is. De renovatie maakt de huizen comfortabeler en doet tegelijkertijd iets met de huurprijs. En in een lekker huis wonen, dat is waar het de huurder om gaat.”

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans