Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Luchtdicht bouwen

Gepost op maandag, 12 december, 2016 2 reacties

Yuri Tichelaar, uitvoerder bij Vios Bouwgroep, noemt het een apart project. Hij licht toe: “Het is echt een andere manier van bouwen. Je kunt niet zomaar ergens een gaatje in boren. Dan is het concept weg”. Zijn collega Jacco van Haren beaamt dit en benadrukt het nog maar eens: “de schil is echt helemaal luchtdicht”.

Kijk toch eens hoe mooi het er uit ziet.
Maar het meest trots zijn ze allebei op de buitenkant. Vanuit de bouwkeet kijken ze direct op de flat. Het contrast met de andere 40 woningen is enorm. “Kijk eens hoe mooi het eruit ziet, Als de steigers weggaan, weet je niet wat je ziet”, zegt Jacco trots. Aan de buitenkant is niks te zien van de ingewikkelde installaties die nodig zijn. Het ziet er – door de afwerking met hout – warm en tegelijkertijd strak uit. En dat is ook een van de grootste uitdagingen geweest. Zorgen dat alle technische hoogstandjes niet leiden tot een onooglijke flat.

Spannende tijd
Voor Vios, Nieman en op ten noort blijdenstein is het nu misschien wel de meest spannende tijd.Twee jaar zijn ze nu bezig met het bedenken van het concept, het uitwerken ervan en vanaf begin oktober met uitvoeren. Zoals Yuri zegt: “Als je gaat beginnen weet je pas echt wat je gaat maken.” In de afgelopen weken is het concept meerdere malen getest. De luchtdichtheid is bijvoorbeeld al een aantal malen gecontroleerd door middel van een Blowerdoortest. Met deze test wordt een woning onder luchtdruk gezet. Iedere keer was het gespannen wachten of er niet toch een zuchtje lucht ontsnapte. Zo kwam er een keer lucht uit de meterkast. Hier bleek nog een oude pijp te zitten. Yuri vertelt nuchter: “Gelukkig is het meestal ook weer snel op te lossen. De woning moet gewoon luchtdicht zijn.” Het is een klus voor nauwgezette mensen. Werkelijk ieder gaatje in de schil wordt dichtgemaakt met speciaal schuim en vervolgens afgeplakt. Op de millimeter precies.

Zonnepanelen
Ook aan de buitenkant van de flat wordt een kunstwerkje verricht. Op het dak van de flat werken vaklieden inmiddels gestaag aan de rijen met zonnepanelen. Nu hangen de kabels nog werkloos naast de panelen. Straks gaan ze in een buis naar beneden waar ze worden aangesloten op de apparatuur. En dan begint eigenlijk de echte test: levert de flat voldoende energie voor het dagelijkse gebruik.

Prettig wonen
Voor de toekomstige bewoners is het wel fijn dat het bijna zover is. Een aantal van hen komt af en toe eens kijken hoe het gaat en even wat opmeten. Want alle technische hoogstandjes ten spijt, op de eerste plaats staat dat de nieuwe bewoners er vanaf half december prettig kunnen wonen.

2
Geef een reactie

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
John BouwmanJaco de Graaf Recent comment authors
Nieuwste Oudste Hoogste waardering
Jaco de Graaf
Guest
Jaco de Graaf

Mooi hoor ‘luchtdicht’, maar hoe zorg je dan voor voldoende gezonde leeflucht voor de bewoners?

John Bouwman
Guest
John Bouwman

Beste Jaco, Dank voor je belangstelling voor flatmettoekomst en je vraag. Graag geef ik je hieronder onze reactie. Om een gezond binnenklimaat te kunnen garanderen worden de woningen voorzien van een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit ventilatiesysteem zorgt zowel voor de toevoer van verse buitenlucht als de afvoer van de “gebruikte” binnenlucht. Uit de lucht die naar buiten wordt afgevoerd, wordt warmte teruggewonnen om de toevoerlucht voor te verwarmen. Met behulp van CO2-sensoren wordt de luchtkwaliteit in de woning gemeten om de totale hoeveelheid ventilatielucht te regelen. Dit is een comfortabele manier om een gezond binnenklimaat te kunnen garanderen. Het… Lees meer »

Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans