Op weg naar nul-op-de-meter
‘Van één in Utrecht naar ... in Nederland. Doe jij ook mee?


Proefbewoonster over Flat met Toekomst

Gepost op woensdag, 19 oktober, 2016 Geen reacties

Door Pieter Buss

Hoe bevallen de nul-op-de-meter-flatwoningen? Is er evenveel comfort als in onzuinige huizen? Op die vraag gaan proefbewoners van Flat met Toekomst antwoord geven. Een van hen is Emy Spekschoor (28). De studente Humanistiek betrekt eind dit jaar een van de acht woningen aan de Camera Obscuradreef, die dan nul-op-de-meter zijn gemaakt.

 Waarom heb je je aangemeld om als proefkonijn te fungeren?

,,Ik zocht een woning en vind duurzaamheid belangrijk. Ik ben milieubewust en vind het zonde dat we niet bewust omgaan met het milieu en de wereld om ons heen. Dat we hier straks bijvoorbeeld met zonnepanelen de woningen gaan verwarmen vind ik fantastisch. Alleen de gedachte al maakt me vrolijk. Los daarvan vind ik het een pure luxe dat ik als student straks een hele woning heb, ook al is het dan sociale huur.”

Hoe is je woonsituatie nu?

,,Ik woon nu in een studentenhuis in De Bilt met veel ramen, bij elkaar wel vijf meter breed, denk ik. Daarvan is de helft enkel glas. Als het waait, komt de wind er dwars doorheen. Nu hebben we in ons huis nog centrale verwarming. Als iemand de deur open zet, is de energie weg. Zonde. Maar omdat iedereen een vast huurbedrag betaalt, waar de energie bij in zit, ben je je niet bewust van de energie die je weggooit.

Dat is straks totaal anders, aangezien de flat enorm geïsoleerd wordt.

,,Straks gaat een hele wereld van bewustwording open, al ben ik er sowieso erg mee bezig. Als er duurzame bronnen zijn, dan gebruik ik ze. Dat doe ik 10.000 keer liever dan bronnen die wel schadelijk zijn. Ik ben idealistisch, dat wordt denk ik ook versterkt door mijn studie Humanistiek.”

Wat verwacht je ervan, en dan met name van het wooncomfort?

,,Ik ben er de afgelopen maanden veel mee bezig geweest, heb er veel over gelezen en me afgevraagd: hoe zal het straks zijn? Me inlezen is wel het minste wat ik kan doen. We moeten afwachten hoe het wonen zelf zal zijn. Iets inleveren op mijn gemak door niet meteen de verwarming aan te doen als het even koud is, vind ik niet erg. Maar ik ga niet met zes truien in huis zitten. Gelukkig zit ik helemaal bovenin, dus de warmte blijft hopelijk het langst bij mij hangen, haha. Het wordt een kwestie van veel op de meter kijken om te zien hoeveel ik verbruik. Spannend! Waar ik ook benieuwd naar ben, is het effect van de zonnepanelen. Hebben we in Nederland voldoende zonuren om de energievoorziening op peil te houden?”

Over het gebruik van de nieuwe apparaten die in het huis worden geïnstalleerd, zoals de luchtwaterwarmtepomp, maakt ze zich niet druk. ,,Ik heb er denk ik niet meer mee te maken dan nu. En anders zijn er toffe apps om het in de gaten te houden.”

Geef een reactie

Please Login to comment
Een project van Mitros
en Nieuw Utrechts Peil

© 2020 Flat met Toekomst | website: Gerjans